Min første bane

Efter min konfirmation holdt jeg "Blå mandag" sammen med mine medkonfirmanter. Dette var i Randers i året 1962. Her købte jeg et Märklin startsæt. Lokomotiv 3029 og 3 metalpersonvogne, 2 akslet med en skinneoval, metalskinner. Uden transformator. Pris:77,00kr, tror jeg nok. Senere på året fik jeg penge nok til at købe en trafo, FM-Trafo. Alt købt hos "Randers Hobby".

Jeg fik efterhånden lidt mere modeltog og byggede et anlæg op i mit værelse hos mine forældre. 

Jeg blev udlært som elektrikker i 1969 og flyttede hjemmefra. Der kom familie, hus og arbejde ind i tilværelsen og modelbanebyggeriet blev lagt på hylden.

Min anden bane

Ca. år 2006, da børn var flyttet hjemmefra, og der blev værelser ledige, vågnede interessen for modeltog igen.

En bane blev bygget med Peco skinner. Det var stadig Märklin tog, så der blev monteret midterleder, også fra Peco. Uhlenbroch var kommet med Intellibox. Den digitale tid startede. Der blev bygget dekodere til sporskifter efter beskrivelse fra bladet "Elektor", som jeg dengang abonnerede på. Disse dekodere var efter MM normen.

Banen udviklede sig med den digitale styring. Jeg havde programmeret noget i Pascal, så jeg besluttede mig for at få min PC til at styre banen. Tilbagemeldingssystemt blev S88. Jeg fandt en byggebeskrivelse til S88 modulerne i Rutger Fribergs bog "Digitaltog". Jeg anvender stadig S88 tilbagemeldinger.

Senere  programmerede jeg i Visual Basic. Nu kunne jeg få billede af banen på skærmen. Der blev bygget bremsemoduler og et "omvendt" S88 system til drift af signaler, lamper og bremsemoduler. Alt gik godt, det hele fungerede ganske tilfredsstillende. Jeg havde bare glemt Murphys Lov, hvis noget kan gå galt, vil det gå galt. Intelliboxen kollapsede. Den skulle sendes til Tyskland via importør til reperation. Det tog lang tid og var temmelig kostbar. Da den kom tilbage efter reperationen, kunne den ikke aktivere mine MM dekoder. Derefter blev den sendt retur til Uhlenbroch, som påstod, den var OK. Efter megen skriveri frem og tilbage blev resultatet, at jeg kunne købe en ny Intellibox hos min forhandler til fornuftig pris. Den kunne aktivere mine MM dekodere.

Konklusionen

Jeg besluttede derfor, alt elektronik på banen skulle have seperat strømforsyning og signalerne dertil fra Intelliboxen skulle adskilles med optokoblere. Intelliboxen har derved ingen direkte elektrisk forbindelse til det øvrige elektriske udstyr på banen. Samtidig blev der også monteret optokobler til signaler til og fra PCen.

WinDigiPet

Visual Basic programmet var efterhånden ved at være noget uoverskueligt. Jeg havde efterhånden forsøgt at få flere funktioner ind i programmet. Da banen var med Peco skinner, kunne jeg forholdsvis nemt køre både med 3 skinne og 2 skinne derpå. Programmet kunne enda selv skifte mellem systemerne afhængig af, hvilket lok der skulle køre på strækningen. Jeg erfarede, at 2 skinne kørte lige så stabilt som 3 skinne. Jeg besluttede mig derfor at indkøbe WinDigiPet til styringen og bygge en ny bane. Det skulle være 2 skinne. Væk med slæbeskoen.